StartSparkonto

JÄMFÖR SPARKONTON OCH SPARRÄNTOR

– hitta bästa räntan på sparkonto

Här kan du jämföra aktuella sparräntor för sparkonton på svenska marknaden. Hitta bästa räntan och börja spara pengar på ett bra bankkonto med hög ränta.

Loading

Jämför sparkonton och sparräntor – Hitta bästa räntan

Jämför sparkonton och sparräntor - hitta bästa sparräntan just nu

Om jämförelsen av sparkonton – Hitta bästa sparräntan

Med denna tjänst kan du jämföra villkor och aktuella sparräntor från banker, nischbanker, kreditmarknadsbolag, inlåningsföretag samt andra sparbolag och hitta en bättre ränta på ditt sparande på konto.

Skaffa dig en bra hög sparränta redan idag med hjälp av denna kostnadsfria översikt. Välj mellan rörliga eller fasta konton med insättningsgaranti och se vilken sparränta som är bäst för just dig och ditt sparande.

Ska du välja ett nytt sparkonto, byta till ett med bättre ränta eller vill du bara skaffa ett till konto? Oavsett anledning får du hjälp med att se över olika sparkonton och hitta en bra ränta redan idag.

Så hittar du bästa sparräntan

 1. Börja med att ange det belopp du vill spara i sökrutan
 2. Välj om du vill jämföra konton med rörlig eller bunden ränta
 3. Välj om du enbart är intresserad av konton med fria uttag eller om du vill ha med både och i sökresultatet
 4. Tryck på knappen ”Jämför”

En filtrerad lista presenteras nu för dig där sparkonton som matchar dina villkor syns. Bolaget med den bästa räntan hamnar överst. Så enkelt är det att hitta vilken bank som har bäst sparränta!

Gör dina egna jämförelser och räkna på vilka sparkonton som är bäst och har den högsta sparräntan för just dig och dina behov.

Om bolagen i jämförelsen

Alla banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag som är med i jämförelsen har tillstånd av den svenska Finansinspektionen att ta emot pengar från privatpersoner och företag i Sverige.

Bra saker att tänka på när du väljer sparkonto

När du ska hitta det sparkonto som bäst passar ditt behov är det bra att fundera på vad pengarna ska vara till. Är det ett buffertsparande, en kort placering eller kan du vara utan pengarna under lång tid? Det avgör vilken typ av konto som passar dig bäst.

Läs villkoren innan du börjar spara pengar så du är säker på att du får rätt konto med hög bankränta. Viktiga saker att kontrollera kan vara om kontot har insättningsgaranti, om uttagen är fria eller vad det skulle kosta om du vill ta ut pengarna i förtid på ett bundet konto.

Sparkonto med ränta

Det kan låta som en självklarhet att man ska spara pengar på ett sparkonto med ränta men färsk statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att den genomsnittliga räntan för nyinsättningar på bankkonton ligger på 0,55 procent. Detta samtidigt som de bästa sparräntorna ligger omkring 2,65 procent.

Nollränta på lönekontot

Den största delen av våra sparpengar ligger på ett lönekonto utan någon ränta alls och undersökningar visar att svensken är missnöjd med sin ränta.

Ta hjälp av vår jämförelse ovan och hitta ett bra sparkonto med ränta redan idag.

Olika typer av sparkonton

Sparkonton är en typ av räntekonto som kan delas in i två huvudtyper – rörliga obundna konton samt fasträntekonton.

Rörliga obundna sparkonton

Hos de rörliga obundna sparkontona kan du fritt ta ut pengarna när du önskar och räntan kan ändras både uppåt och nedåt under tiden du sparar. Dessa konton passar dig som snabbt och utan avgift vill kunna komma åt dina pengar vid behov.

Fasträntekonton

Fasträntekonton är ett bundet konto, vanligen mellan 3 månader – fem år. När du startar ett fasträntekonto vet du vilken fast sparränta du kommer att ha under hela bindningstiden. Vill du ta ut pengarna i förtid betalar du vanligtvis en avgift för det. Dessa konton passar dig som kan vara utan pengarna under bindningstidens längd. Många gånger har dessa konton bättre ränta än de obundna kontona men inte alltid.

Sparkonton kan ha mängder av olika namn som till exempel allkonto, buffertkonto, e-sparkonto, framtidskonto, inlåningskonto, kapitalkonto, kapitalsparkonto, placeringskonto och privatkonto med mera. De är allesammans ett sparkonto men kan ha olika villkor så undersök detta noga innan du börjar spara pengar. Jämförelsen hjälper dig sortera ut vilka konton som passar dig.

Oavsett vilken kontotyp du väljer kan du alltid hitta ett bra högräntekonto med hjälp av denna tjänst.

Insättningsgarantin

I jämförelsen hittar du sparkonton som omfattas av en statlig insättningsgaranti. Tidigare fanns det sparkonton utan insättningsgaranti. Dessa hade ofta en högre ränta än motsvarande konton med garanti. Sedan 2022 har sparkonton utan insättningsgaranti förbjudits.

Den svenska insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Har du mer än 1 050 000 kronor på ett konto och sparbolaget går i konkurs kan du alltså förlora allt som överstiger detta belopp.

Ska du spara ett belopp över 1 050 000 kronor är det bra att öppna ett till konto hos en annan bank och sätta in dina pengar där. Då täcks dem av insättningsgarantin.

Har du flera miljoner som du vill placera kan det bli omständligt att öppna mängder av nya konton hos olika banker men det är alltså viktigt att känna till: Insättningsgarantin gäller per kund och institut.

Undantag från maxgränsen

Vid vissa omständigheter gäller garantin även för belopp upp till 5 miljoner kronor. Detta kallas för tilläggsbelopp och gäller om insättningen gjorts under de senaste 12 månaderna och avser:

 • Försäljning av privatbostad (hus, lägenhet o dyl)
 • Utbetalning från försäkring
 • Ersättning vid skada eller skadestånd
 • Ersättning på grund av anställnings upphörande
 • Bodelning
 • Pension
 • Sjukdom, invaliditet eller dödsfall

Vissa konton omfattas av ett annat lands garanti. Det kan du se i jämförelsen om du trycker på frågetecknet (?) under rubriken ”Insättningsgaranti” i kontoinformationen.

Med hjälp av denna jämförelse hittar du den bästa sparräntan för både rörliga och bundna konton med insättningsgaranti.

Räntan

Räntan på kontona uttrycks som en årsränta och betalas normalt ut till dig årsvis men det kan variera mellan olika sparbolag. En del bolag har valt att betala ut räntan per månad istället för en gång per år så det kan variera när under året man får ränta på ett sparkonto. Välj det konto och den utbetalning som bäst passar dig.

Skatt på sparkonton

Skatten på ett sparkonto beräknas på den avkastning du fått i ränta för ditt sparande. Kapitalskatten är för närvarande 30 procent och dras normalt årligen av företaget du har kontot hos.

Sparkonton för företag och privatpersoner

Jämförelsen ovan är främst anpassad för dig som är privatperson men många av kontona kan även öppnas av företag och juridiska personer. Kontakta de banker och sparbolag som du är intresserad av och se om de kan ta emot dina sparpengar.

3 snabba tips när du ska välja sparkonto

 • Bestäm dig för om du behöver ha pengarna lättillgängliga eller om du kan låsa dem under en längre tid
 • Undvik konton med avgifter eller krångliga villkor
 • Välj sparkontot med den bästa räntan

Bolagen i jämförelsen

Aros Kapital, Avanza Bank, Avida Finans, Bigbank, Bank Norwegian, Bluestep Bank, Borgo, Carnegie, Collector Bank, Danske Bank, Ecster, Erik Penser Bank, Froda, GCC Capital, Handelsbanken, HoistSpar, Ikano Bank, Instabank, Klarna, Komplett Bank, Landshypotek Bank, Lantmännen Finans, Lunar, Länsförsäkringar Bank, Marginalen, MedMera Bank, Moank, Nordax Bank, Nordea, Nordiska, Nordnet, Northmill Bank, PRA Spar, PayEx Sverige, Qliro, Resurs Bank, Rocker, SBAB Bank, SEB, Santander Consumer Bank, Serafim Finans, SevenDay Bank, Skandiabanken, Svea Bank, Swedbank, TF Bank samt Volvofinans Bank.

Bästa sparräntan just nu

Sparbelopp Bolag Ränta
10 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
25 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
50 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
100 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
250 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
500 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %
1 000 000 kr Moank, Multitude Bank och Lea Bank 4,30 %

Tabellen visar den bästa sparräntan just nu för rörliga sparkonton med insättningsgaranti.

Tryck här för att göra din egna jämförelse av sparkonton

FAQ - Vanliga frågor och svar

Vilken bank har den bästa sparräntan?

Vilken bank som har den bästa sparräntan varierar från tid till annan. Oftast är det en mindre nischbank som brukar hamna i topp. Genom att göra en jämförelse på Finansportalen ser du vilken bank som har den bästa räntan just nu.

Hur hittar man det bästa sparkontot?

Börja med att bestämma dig för vad syftet är med ditt sparande. Kan du vara utan pengarna en tid eller behöver du ha snabb tillgång till dem? När du vet det gör du en jämförelse och ser vilket sparkonto som är bäst utifrån just ditt behov.

Vilka bolag är med i jämförelsen?

Alla banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag som får bedriva inlåning i Sverige och är registrerade hos Finansinspektionen (FI) är med i jämförelsen.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer ett sparkonto?

Bestäm dig för om du kan vara utan pengarna en tid eller om du behöver kunna komma åt dem snabbt. Bundna sparkonton kan ge bättre ränta men gör att du inte kommer åt pengarna direkt om du skulle behöva.

Det är också viktigt att spara på ett konto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Vilka olika typer av sparkonton finns det?

Generellt kan man säga att det finns två typer av sparkonton. Fasträntekonton som har en fast ränta och obundna konton som har en rörlig ränta.

Vad innebär insättningsgarantin?

Insättningsgarantin är en statlig garanti som täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut i händelse av att ett sparbolag går i konkurs eller av annan anledning inte kan betala ut dina pengar till dig.

Ska du spara mer än 1 050 000 kronor är det bra att öppna ett eller flera konton hos andra banker och sätta in dina pengar där. Då täcks även dem av insättningsgarantin.

Ska man välja fast eller rörlig sparränta?

Om du kan vara utan pengarna en tid och får bättre ränta på grund av det så välj en fast ränta. Behöver du kunna komma åt pengarna när du vill är en rörlig sparränta bäst.

Jämför och hitta bästa sparräntan nu

Tryck på knappen för att börja din jämförelse.

Starta jämförelsen