StartBillån

JÄMFÖR BILLÅN

– hitta ett billån med låg ränta och bra villkor

Köpa bil? Här kan du helt kostnadsfritt jämföra lån, räntor och villkor och se olika långivares erbjudanden. Börja med att fylla i sökfunktionen här under.

Loading

Jämför billån – Hitta ett billån med låg ränta och bra villkor

Jämför billån och hitta ett bra lån när du ska köpa bil

Om jämförelsen av billån

Har du hittat din drömbil och vill ha finansiering till ditt köp? Med hjälp av denna tjänst kan du kostnadsfritt jämföra olika billån och hitta en bra ränta. Jämför aktuella lånebelopp, räntor, återbetalningstider, eventuell kontantinsats med mera och låna pengar till din bil med bra villkor.

Så här jämför du räntor och villkor för billån

 1. Börja med att fylla i sökrutorna i kalkylen eller tryck på någon av de färdiga exempelsökningarna
 2. I listan under sökrutorna får du nu upp förslag på banker och långivare som matchar din sökning

Om uppgifterna som behövs

Lånebelopp

Ange hur mycket du vill låna. Kom ihåg att många banker och långivare kräver minst 20 procent i kontantinsats.

Vill du jämföra och ansöka om billån utan kontantinsats kan du göra det här: Jämför privatlån>>

Årsmodell

Fyll i vilken årsmodell bilen har. De flesta banker och långivare ger lån även för begagnade bilar men ibland kan de ha krav på hur gammal bilen får vara.

Återbetalningstid

Välj under hur lång tid du vill betala tillbaka lånet på bilen. Välj mellan 1 – 12 år.

Köper bilen av

Välj om du köper bilen av en återförsäljare eller privatperson. Om du tänker köpa bilen privat kan det vara bättre att ta ett privatlån istället då många aktörer inte erbjuder ett billån om du köper bilen av en privatperson istället för en auktoriserad bilhandlare.

Om sökresultatet

När du gjort en sökning får du upp en lista på olika billån som matchar de uppgifter du fyllt i. Här kommer en förklaring på vad de olika rubrikerna innebär:

Räntor

 • Ränta – lånets aktuella ränta
 • Effektiv ränta – lånets effektiva ränta
 • Månadskostnad

Kontantinsats

 • Den del av bilens värde som långivaren kräver att du själv sätter in i köpet. Ofta minst 20 procent av bilens värde

Uppläggningsavgift

 • Eventuell avgift för att administrera starten av billånet

Aviavgift

 • Eventuell avgift för att få hem en faktura eller räkning

Autogiro

 • Eventuell avgift för autogiro

För vissa långivare kan ingen månadskostnad publiceras i söklistan beroende på att de anger en ränta först efter en kreditprövning.

För vissa långivare kan ett räntespann publiceras i söklistan. Det beror på att de anger en ränta först efter en kreditprövning.

Räntorna som anges i jämförelsen är bankernas och långivarnas officiella rörliga räntor. I många fall kan du förhandla om räntan men eftersom den eventuella förhandlingen är individuell kan tjänsten bara ta med de officiella räntorna för respektive bank och långivare. Den effektiva räntan beräknas på ett annuitetslån om 100 000 kr och en återbetalningstid på 5 år.

Beräkningen baseras på ett annuitetslån där månadskostnaden är densamma under lånets hela löptid. En del aktörer erbjuder även rak amortering.

Vad är ett billån?

Ett billån innebär att du lånar pengar för att köpa en bil där bilen står som säkerhet för lånet. Ofta kräver banken eller långivaren att du lägger minst 20 procent av priset i kontantinsats.

Bilfinansiering med privatlån utan kontantinsats

Vill du inte lägga in en kontantinsats när du tar ett lån för ditt bilköp eller vill du se om du kan få ett bättre erbjudande genom ett vanligt privatlån? Då kan du jämföra och skicka in en kostnadsfri ansökan om privatlån och låta bankerna tävla om att ge dig ett lån. Många gånger kan du på så vis få en förmånlig ränta och lägre kostnad än traditionell bilfinansiering.

Bra att tänka på när du lånar pengar till bil

 • Har du fått ett låneerbjudande från din bilhandlare? Jämför det med andra billån eller privatlån innan du tecknar dig för att vara säker på att du får bra ränta och villkor.
 • Olika långivare har varierande krav på dig som låntagare. Jämför därför alltid olika erbjudanden för att hitta det lån som passar dig bäst.
 • Ju längre tid du har ett billån desto dyrare blir totalkostnaden för bilen. Försök ha en så kort återbetalningstid som möjligt. Ett vanligt billån löper mellan 5-7 år.
 • 30 procent av räntekostnaden upp till 100 000 kronor har du rätt att dra av i deklarationen.
 • Jämför villkor, räkna på olika alternativ, och välj den bästa finansieringen med en så låg och billig ränta som möjligt.

Svårt att få billån?

Har du tidigare skulder eller betalningsanmärkning som gjort det svårt att få lån till en bil? Här kan du jämföra olika banker och långivare om du tidigare haft svårt att få ett billån: Jämför lån med anpassade villkor >>

Bolagen i jämförelsen

Brocc, Ikano Bank, Lån & Spar Bank, MyMoney, Nordax Bank och Wästgöta Finans.

Bilmärkenas egna finansbolag är inte med i tjänsten eftersom dessa bolag enbart erbjuder finansiering för just deras bilmärke eller återförsäljare. I denna jämförelse hittar du långivare som erbjuder billån till alla.

Jämför räntor på billån

Lånebelopp Årsmodell Bolag Eff.ränta
350 000 kr 2024 IKANO Bank 6,75 – 18,72 %
250 000 kr 2023 IKANO Bank 6,75 – 18,78 %
150 000 kr 2022 IKANO Bank 6,75 – 18,93 %
100 000 kr 2021 IKANO Bank 6,75 – 19,11 %
50 000 kr 2020 IKANO Bank 6,75 – 19,65 %

Tabellen visar den lägsta effektiva räntan i jämförelsen för olika billån just nu med en återbetalningstid på 5 år.

Räkneexempel

IKANO Bank:

Ett billån på 125 000 kr över 5 år med 5,35 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 367 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 141 997 kr, antalet avbetalningar 60 stycken och effektiv ränta 5,48 % (2019-04-09).

MyMoney:

Vid ett lån på 100 000 kr som återbetalas på 72 månader med exempelräntan 4,95 % blir den effektiva räntan 6,12 % (uppläggnings- samt aviavgift, f.n. 495 kr resp f.n. från 39 kr). Total kreditkostnad i detta exempel är 19 092 kr över 6 år. Sammanlagt belopp att återbetala vid ett lån på 100 000 kr blir 119 092 kr.

Tryck här för att göra din egna jämförelse av billån

FAQ - Vanliga frågor och svar

Vilket är det billigaste billånet?

Det finns ingen bank eller långivare som alltid har det billigaste lånet. Räntorna förändras nästan dagligen men genom att göra en jämförelse på Finansportalen kan du hitta olika bra alternativ på marknaden just nu.

Hur jämför man billån?

Börja med att fylla i sökrutorna på Finansportalen eller tryck på någon av de färdiga exempelsökningarna.

I listan under sökrutorna får du nu upp förslag på banker och långivare som matchar din sökning

Hur mycket pengar kan man låna?

Just nu erbjuds lån mellan 5 000 – 600 000 kronor.

Vad är räntan på ett billån?

Räntan varierar nästan dagligen mellan olika långivare och beror även på din ekonomiska situation. Just nu hittar du erbjudanden mellan 2,95 – 22,99 procent.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som syftar till att finansiera ett köp av en bil.

Ett billån kan vara ett lån där bilen står som säkerhet för lånet eller ett så kallat lån utan säkerhet (blancolån).

Behöver man en kontantinsats?

Billån med bilen som säkerhet kräver att du har en kontantinsats på minst 20 procent enligt lag. För lån utan säkerhet krävs det ingen kontantinsats för att köpa bilen.

Vilka lån för att köpa bil finns?

För att låna till att köpa en bil finns normalt två vägar att gå.

Dels lån där bilen står som säkerhet för lånet eller lån utan säkerhet, så kallade blancolån.

Ett billån med bilen som säkerhet är normalt billigare än ett lån utan säkerhet men det behöver inte vara så. Det lönar sig ofta att jämföra olika alternativ innan man tecknar sig för ett billån.

Jämför och hitta ett bra billån nu

Tryck på knappen för att börja din jämförelse.

Starta jämförelsen