StartEl

JÄMFÖR ELAVTAL

– hitta billiga elavtal, elpriser och elbolag

Jämför elavtal och hitta billiga elpriser och elbolag för just din bostad.

Loading

Jämför elavtal – Hitta billiga elavtal, elpriser och elbolag

Jämför elavtal, elpriser samt elbolag och hitta bra och billig el för dig.

Om tjänsten – Jämför elavtal

Finansportalens jämförelse av Sveriges elbolag sker i samarbete med Compricer och hjälper dig hitta ett billigt och bra elavtal för just dig.

Tjänsten matchar dina uppgifter med elbolagens priser och avtal. Du slipper själv ringa runt till bolagen och det bästa av allt – tjänsten är helt kostnadsfri för dig och tar bara 5 minuter att genomföra!

Så jämför du och hittar billiga elavtal

  1. Fyll i dina uppgifter och tryck på knappen ”Jämför elavtal”
  2. En lista presenteras nu för dig med de de billigaste elavtalen i jämförelsen överst
  3. Välj det elbolag och elavtal du tycker är bäst genom att trycka på knappen ”Gå vidare”
  4. Fyll i uppgifterna och tryck på knappen ”Slutför”. Klart!

Nu kan du vara en av alla de lyckliga som sänkt sina elkostnader enkelt och smidigt direkt online. Många hushåll kan spara flera tusen kronor om året med hjälp av denna kostnadsfria jämförelse på nätet.

Om uppgifterna som behövs

För att kunna ge dig en så bra jämförelse som möjligt är det bra om du så noga som möjligt fyller i alla uppgifter som behövs. Då blir matchningen den absolut bästa. Om du redan har ett elavtal kan du med fördel ta fram en gammal faktura så står många av de uppgifter du behöver där.

Bostadens postnummer postnumret för det objekt du vill jämföra

Bostadsform – om jämförelsen gäller en villa eller lägenhet

Din uppskattade elförbrukning – den mängd el du beräknar att du kommer förbruka (denna uppgift kan du finna på en gammal elfaktura). För en villa är en normal förbrukning ca 25 000 kWh per år och för en lägenhet ca 5 000 kWh per år

Avtalsform – den avtalstyp du vill jämföra. Välj mellan rörligt eller fast. Ett rörligt avtal följer elprisets utveckling medan ett fast elpris är detsamma under hela bindningstiden

Telefonnummer – ditt telefonnummer

Jämför el i samband med flytt – fyll i Ja om du ska eller har flyttat precis och vill skaffa ett nytt elavtal. Välj Nej om du vill byta det elavtal du redan har idag

Kom ihåg att fylla i så mycket som möjligt när du gör en sökning. Då ökar chansen att hitta ett riktigt bra och billigt elavtal!

Bra att tänka på när du jämför elavtal

  • Med denna tjänst får du hjälp med att skaffa ett helt nytt elavtal eller byta bort ett gammalt. Om du ska byta elbolag är det viktigt att ta reda på om ditt nuvarande elabonnemang är bundet. Om du bryter ditt elavtal i förtid kan din gamla elleverantör vilja ha en avgift för det
  • Ta reda på vilket områdesid och anläggningsid som gäller för det objekt du vill jämföra. Du hittar dessa uppgifter på din elfaktura. Du kan också kontakta ditt elnätsföretag för att få reda på dessa uppgifter
  • Jämförelsen är helt kostnadsfri för dig. Du betalar aldrig någonting för att använda denna tjänst!
  • Din ström kan aldrig brytas för att du väljer att byta elbolag
  • Det är bara den person som står på elnätsavtalet som kan teckna ett elhandelsavtal
  • Du har fri ångerrätt i 14 dagar

Olika typer av elavtal

Det finns fem typer av elavtal som alla har sina fördelar och nackdelar. Här får du hjälp med vad de innebär.

Tillsvidareavtal – anvisningspris

Avtalet du får om du aldrig gjort ett aktivt val av elbolag. Avtalet löper tillsvidare och är generellt mycket dyrt. Upp till 30 % dyrare än ett riktigt elavtal är inte ovanligt.

Rörligt elpris

Följer elbörsen Nordpools rörelser (spotpriset) plus elleverantörens påslag. Priset varierar uppåt och nedåt under året i takt med elprisets rörelser.

Fast elpris

Avtalet är låst under en bindningstid med en given kostnad per kWh.

Mix

En blandning av bundet och rörligt elpris.

Prova-på-avtal

Emellanåt erbjuder elbolagen dig ett kampanjerbjudande. Det kan vara en tillfällig rabatt på både rörliga och fasta elavtal.

Vilket elavtal ska man välja?

Vilket elhandelsavtal ska du då välja? Den frågan är tyvärr omöjlig att svara på då det beror på hur elpriset kommer att röra på sig framöver.

Sjunker priset är ett rörligt avtal bäst men stiger priset kan det vara bättre att binda. Hitta en avtalsform som du känner dig bekväm med och som passar din privatekonomi.

Oavsett om du ska teckna ett elavtal för första gången vid en flytt eller byta elbolaget du redan har till en ny elleverantör får du hjälp med att hitta och välja ett förmånligt erbjudande för just dig med denna kostnadsfria jämförelse.

För många går det att sänka sin elräkning rejält vid ett byte och är det första gången du tecknar ett elavtal sparar du mycket pengar på att hitta ett bra alternativ direkt.

Med hjälp av Finansportalens aktuella prisjämförelse hittar du ett bra elavtal för just dig och ditt hushåll – oavsett om du bor i lägenhet eller hus!

Skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag

Har du tidigare haft ett elavtal vet du att du ofta får två olika fakturor. Den ena från elnätsbolaget och den andra kommer från elhandelsbolaget. Men vad är skillnaden mellan dessa?

Elnätsbolag

Det bolag som äger elnätet där du bor. De ansvarar för att elen når fram till din bostad. Detta bolag kan du aldrig byta då de har monopol på elnätet där du befinner dig.

Elhandelsbolag

Elhandelsbolaget är det bolag som levererar elen till dig. De köper in el och säljer sedan den till dig. Det är denna leverantör som du kan byta i jämförelsen ovan.

Ibland är elnätsbolaget densamma som elhandelsbolaget. I de fall får du ofta bara en samlad faktura men du kan fortfarande byta till ett annat avtal eller annan elleverantör för den delen som gäller leveransen av el.

Elområden

1 november 2011 delades Sverige in i fyra så kallade elområden. Sedan dess har de svenska elbolagen olika elpriser beroende på var du som konsument bor.

Uppdelningen av elområden gör att en del av landet kan ha låga elpriser medan en annan del har lite högre. En del elbolag erbjuder inte heller el till alla elområden. Detta behöver du inte ha koll på utan jämförelsen vet vilket elområde du tillhör när du fyller i ditt postnummer.

Vad består elpriset av?

Det elpris du ser i jämförelsen är totalpriset inklusive allt för elhandelsbolagets leverans. Du behöver inte bry dig så mycket om alla delar i det om du inte vill men här kommer i alla fall en förklaring vad de innebär.

Elprisets olika delar

El – kostnaden för en kilowattimme (1 kWh)

Elcertifikat – en avgift som är till för att gynna förnyelsebar framställning av el

Påslag – eventuella påslag

Avgift – eventuell årsavgift som kan delas upp per månad, kvartal eller år

Rabatt – Eventuella rabatter som elbolaget erbjuder

Moms – skatt på 25 % som läggs ovanpå alla kostnader ovan

Totalpriset kan även innehålla fler delar beroende på de val du gör. Vill du se hela uträkningen av elpriset i jämförelsen kan du trycka på länken ”allt” i kolumnen Totalt jämförpris för elhandel.

Elpriser – Billiga elavtal just nu

Elavtal Elbolag Pris/kWh
Rörligt Telinet Energi 33,17 öre
1 år Telinet Energi 92,98 öre
2 år Stockholms Elbolag 93,86 öre
3 år Stockholms Elbolag 94,11 öre

Tabellen avser ett hushåll i elområde 3 med en förbrukning på 20 000 kWh per år.

Tryck här för att hitta ett billigt elpris där du bor

Har du några frågor?

Skicka ett e-post till kontakt@finansportalen.se eller ring vår partner Compricer på 08 – 4037 3291 (vardagar mellan 08-18) så får du kostnadsfri hjälp av en elrådgivare att hitta ett bra avtal åt dig.

FAQ - Vanliga frågor och svar

Var hittar man aktuella elpriser?

Det enklaste sättet att hitta aktuella elpriser på är att göra en jämförelse på Finansportalen. Det är helt kostnadsfritt och går till som så att du fyller i lite uppgifter om var du bor och vilken elförbrukning du har mm. Den smarta sökmotorn tar sedan fram aktuella elpriser där just du bor med de billigaste priserna överst.

Hur väljer man ett bra elavtal?

Börja med att bestämma dig för om du vill ha ett rörligt eller fast elavtal. Rörligt pris brukar bli billigast över tid men vill du få bättre koll på hur stor din elräkning kommer vara varje månad är ett fast elavtal bättre.

När du bestämt dig för vilken typ av elavtal du vill ha gör du en kostnadsfri sökning och hittar det billigaste elavtalet i jämförelsen som matchar dina villkor. Så enkelt är det att hitta ett bra elavtal.

Vilket elbolag har det bästa elpriset?

Vilket elbolag som har det bästa elpriset varierar nästan dagligen och beror på en mängd olika faktorer. Genom att göra en kostnadsfri sökning på Finansportalen hittar du enkelt billiga elpriser just nu där du bor.

Vilket elbolag har det billigaste elavtalet?

Det finns inget elbolag som alltid har det billigaste elavtalet. Priserna varierar nästan dagligen. För att hitta ett billigt elavtal för just din bostad rekommenderar vi att du gör en kostnadsfri jämförelse på Finansportalen.

Vilken elleverantör har det lägsta elpriset idag?

Börja med att fylla i lite uppgifter om din bostad mm så visar vår jämförelse vilken elleverantör som har det lägsta priset just nu bland bolagen i jämförelsen.

Hur gör man om man vill byta elbolag?

När du gjort en jämförelse och hittat ett elavtal du tycker är bra och billigt trycker du på knappen ”Gå vidare”. Fyll i lite uppgifter och tryck på ”Slutför” så genomför vi bytet åt dig. Helt kostnadsfritt!

Ska man ha rörligt eller fast elpris?

Generellt visar statistiken att ett rörligt elpris blir billigast över tid. Så vill du ha det som förmodligen kommer bli billigast för dig så är det ett rörligt elavtal du ska välja.

Om du vill att elräkningen ska bli lite mer förutsägbar är ett fast elavtal det rätta för dig. Man kan säga att du får betala lite mer för att få tryggheten i ett fast elpris.

Jämför och hitta ett billigt elavtal

Tryck på knappen för att börja din jämförelse.

Starta jämförelsen