StartBolån

JÄMFÖR BOLÅN

– jämför och hitta ett bra bolån med låg ränta

Jämför bolån och hitta bankernas aktuella räntor på bolån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig.

Loading

Jämför bolån – Hitta ett bra lån med låg ränta

Jämför bolån och hitta ett bra och billigt lån just nu

Om tjänsten – Jämför bolån

Med denna jämförelse kan du se listräntor och snitträntor på bolån hos Sveriges olika bolåneinstitut och banker. På så vis kan du snabbt och enkelt få en bra överblick över räntor och villkor på marknaden.

Ta hjälp av denna kostnadsfria tjänst när du ska låna till din bostad och hitta ett bra och billigt bolån för just dig!

Bra saker att tänka på när du jämför bolån

Räntorna som visas i jämförelsen är bankernas officiella listräntor och snitträntor. De flesta hushåll kan i en förhandling få en lägre ränta genom att förhandla.

Ta för vana att kontakta flera olika banker och förhandla varje gång du ber om ett lånelöfte, tecknar ett nytt bolån eller lägger om ett gammalt lån du har.

För dig som ska köpa en bostadsrätt eller villa får du här några tips på bra saker att tänka på:

  • Låna inte mer än du behöver
  • Gör en egen kalkyl för att se hur mycket räntor och amorteringar påverkar ditt hushåll
  • Tänk på att räkna med högre räntor i framtiden för att skapa en bra marginal i din ekonomi

I samband med att du tecknar ett bolån gör banken en bolånekalkyl där de tittar på olika kostnader för ditt hushåll och hur mycket pengar som blir över varje månad efter att lånekostnaderna betalats.

Syftet med bolånekalkylen är dels att du ska få en inblick i vad lånet kommer innebära men kalkylen är även viktig för banken när de ska bedöma din betalningsförmåga.

Vad är bolån?

Ett bolån är ett lån där en fastighet eller ett hus (villalån) respektive lägenhet (bostadsrättslån) står som säkerhet för lånet.

När du tar ett bostadslån har alltså banken en intecknad säkerhet i det objekt du belånar som motsvarar det belopp du lånat.

Listränta och snittränta

När bankerna presenterar sina räntor på bolån är det ofta de så kallade listräntorna du ser. Det är den ränta som ”alla” bankens kunder kan få.

Kom ihåg att alltid sträva efter att förhandla ned din ränta så mycket som möjligt genom att pruta på bolånet.

Från och med sommaren 2015 måste bankerna redovisa sina snitträntor på bolån. Det är ett genomsnitt av de räntor som bankens kunder har och ska offentliggöras varje månad. Använd dessa räntor som argument när du prutar och förhandlar med din bank.

Med hjälp av denna tjänst kan du skaffa en bra och billig ränta på ditt bolån – helt kostnadsfritt!

Bunden eller rörlig ränta

Ska man binda eller ha rörlig ränta? Tyvärr är svaret på den frågan att det beror på. Tror du att den rörliga räntan på bolån kommer vara lägre än den bundna över en given tidsperiod ska du välja det. Tror du att den rörliga räntan kommer stiga över de nivåer som du idag kan binda på ska du välja en fast ränta istället.

Grönt bolån

Grönt Bolån innebär att du som har ett bolån kan få rabatt på räntan om din bostad uppfyller vissa miljökrav. Ränterabatten ligger på mellan 0,05 – 0,10 procentenheter och erbjuds av de flesta, men inte alla, banker.

Bottenlån och topplån

Ibland kan banken vilja dela upp ditt lån i ett så kallat bottenlån och topplån. Det finns inga exakta krav på hur detta ska ske utan det beror på hur banken bedömer risken i det bolån de erbjuder dig.

Ju högre belåning du har desto mer topplån kan de vilja att lånet ska bestå av. Generellt är räntan högre på den del av lånet som är topplån och bankerna brukar även vilja ha en snabbare amorteringstakt på den delen.

Kom ihåg att det ofta går att förhandla om topplånets storlek. Många gånger kan du helt förhandla bort det och på så vis slippa betala onödigt mycket högre ränta på ditt lån.

Bolånetak och kontantinsats – hur mycket kan man låna?

Bolånetaket infördes den 1 oktober 2010 och innebär att max 85 procent av värdet på en fastighet, villa, hus, radhus eller lägenhet kan belånas. De övriga 15 procenten måste du lägga in kontant av tex sparade pengar.

Hur mycket du väljer att lägga i kontantinsats är helt upp till dig själv men 15 procent är alltså den lägsta nivån enligt lag.

Utöka bolånet

Har du redan ett bolån och vill låna mer pengar med din bostad eller fastighet som säkerhet är det normalt inga problem. Så länge bankens kalkyl möjliggör det går det alltid att höja ett bolån i efterhand.

Amortering

Kravet på amortering skiljer sig åt från bank till bank och beror på storleken på ditt bolån och hur din ekonomi ser ut. Hur mycket du ska amortera får du fundera på själv men en bra medelväg brukar vara att försöka hitta en balans mellan amortering och sparande.

Under 2016 infördes ett amorteringskrav i Sverige. Kravet innebär att nya bolån måste amorteras ned till minst 50 procent av bostadens värde.

2 procent av lånet ska som lägst amorteras varje år tills belåningsgraden når 70 procent. Därefter ska lånet amorteras med minst 1 procent varje år tills belåningsgraden når 50 procent. Därefter ställs inga krav på amortering.

Från 1 mars 2018 gäller fortfarande samma regler som ovan men en ytterligare regel om skuldkvotstak läggs till. Den gäller dig som tar ett nytt lån där det totala lånebeloppet överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst (årsinkomst före skatt).

Förutom amorteringsplanen ovan ska lånet amorteras med ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet per år.

Räkna på bolån – månadskostnad

När du skaffar ett bolån tillkommer förutom amortering en räntekostnad. Det kan vara klokt att kalkylera med olika räntor för att se hur din månadskostnad förändras om räntan skulle stiga.

Räknexempel:

Att beräkna kostnaden för ett bolån är enkelt. Den ena delen är den amortering du ska betala vilket inte är en kostnad egentligen, du betalar ju av på lånet som minskar med samma belopp, men det är en utgift som ska betalas till banken så vi tar med den som en kostnad i detta exempel. Den andra delen som påverkar månadskostnaden för bolånet är räntan.

Vi antar att vi lånat 1 000 000 kronor (1 miljon kronor) till en effektiv ränta om 1,50 %. Varje år ska dessutom 2 % av lånet amorteras av.

Första året kommer då bolånet kosta:

Räntekostnad: 15 000 kronor per år/12 = 1 250 kronor per månad (före ränteavdrag)

Amortering: 20 000 kronor per år/12 = 1 667 kronor per månad

Totalt att betala per månad: 2 917 kronor

Ränteavdrag

30 procent av räntekostnaden varje år upp till 100 000 kronor får dras av på skatten. För överskjutande belopp får du dra av 21 procent. Detta kallas för ränteavdrag och är en skattereduktion som hamnar automatiskt på din deklaration året efter dvs 30 procent av den räntan du betalar idag får du tillbaka nästa år.

Låneskydd

I samband med att du skaffar ett bolån kan du bli erbjuden ett låneskydd. Det är en slags försäkring som träder in och betalar hela eller delar av bolånet om du av någon anledning skulle få svårt att betala för ditt lån. Till exempel vid sjukdom eller arbetslös.

Att teckna ett låneskydd är frivilligt.

Flytta bolån – enkelt att byta bank

Att byta bank och flytta bolånet är enkelt. Din nya bank hjälper dig gladeligen med allt som behövs för att genomföra bytet. En viktig sak att tänka på bara är ifall du har bundit ditt bolån. Då kan din gamla bank vilja ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning för att du avslutar lånet i förtid. Kontrollera detta innan du flyttar ditt bolån och byter bank.

Bolagen i jämförelsen

I jämförelsen ovan finner du följande banker, bolåneinstitut och bolåneförmedlare:

Danske Bank, Handelsbanken, Hypoteket, ICA Banken, Ikano Bank, Landshypotek Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SBAB, SEB, Skandia, Stabelo och Swedbank.

Bra bolån just nu

Bolag 3 mån 1 år 2 år
Danske Bank 4,42 % 4,56 % 3,88 %
Handelsbanken 4,60 % 4,52 % 4,00 %
Hypoteket 4,68 % 4,62 % 4,04 %
ICA Banken 4,47 % 4,34 % 3,78 %
Ikano Bank 4,47 % 4,19 % 3,78 %
Landshypotek Bank 4,50 % 4,36 % 3,97 %
Länsförsäkringar 4,54 % 4,32 % 4,35 %
Nordea 4,73 % 4,69 % 4,17 %
SBAB 4,53 % 4,45 % 4,16 %
SEB 4,54 % 4,40 % 3,89 %
Skandiabanken 4,62 % - 3,81 %
Stabelo 4,65 % - 3,97 %
Swedbank 4,62 % 4,69 % 4,23 %

Tabellen visar de senast aktuella snitträntorna på bolån (maj 2024). Tryck här om duvill jämföra listräntor.

Tryck här för att göra din jämförelse av bolån

FAQ - Vanliga frågor och svar

Vilken bank har den bästa räntan på bolån?

Vilken bank som har den bästa räntan varierar. Genom att göra en jämförelse på Finansportalen ser du vilken bank som har den lägsta listräntan och snitträntan på bolån just nu bland de bolag som finns i jämförelsen.

Hur jämför man bolån på Finansportalen?

Det finns två sätt att jämföra bolån på Finansportalen. Antingen letar du själv i tabellen för att hitta bankernas listräntor och snitträntor på bolån. Du kan också användra sökfunktionen och fylla i olika uppgifter för att få ett sökresultat som är anpassat för just ditt bolån.

Vilka bolag är med i jämförelsen?

Alla banker, bolåneinstitut och bolåneförmedlare som får ge ut eller förmedla bolån kan vara med i jämförelsen.

Vad är bra att tänka på innan man tar ett bolån?

1. Låna inte mer än du behöver

2. Gör en egen kalkyl för att se hur mycket räntor och amorteringar påverkar ditt hushåll

3. Tänk på att räkna med högre räntor i framtiden för att skapa en bra marginal i din ekonomi.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån där en fastighet eller en bostadsrätt står som säkerhet för lånet.

När du tar ett bolån har alltså banken en intecknad säkerhet i det objekt du belånar som motsvarar det belopp du lånat.

Ska man ha en bunden eller rörlig ränta?

Tror du att boräntorna kommer sjunka framöver är rörlig ränta bra. Tvärtom är en bunden ränta bättre om räntorna kommer stiga framöver.

Eftersom ingen med säkerhet vet hur räntorna kommer röra sig i framtiden är det viktigt att du själv bestämmer vad du värderar högst.

En rörlig boränta har varit billigast historiskt sett men innebär också att dina räntekostnader kan variera snabbt. Med en bunden ränta vet du hur mycket du kommer betala varje månad. Dock har det varit dyrare historiskt sett jämfört med att ha rörlig ränta.

Vad är bolånetak och kontantinsats?

Bolånetak innebär att du maximalt kan belåna 85 procent av en fastighet eller bostads värde.

Kontantinsats kallas den del av köpet som du betalar med egna pengar dvs inte i form av ett bolån.

Jämför och hitta ett bra bolån nu

Tryck på knappen för att börja din jämförelse.

Starta jämförelsen